Woning aankopen vanaf 01/01/2020



De nieuwe regering heeft enkele maatregelen genomen als u een woning aankoopt vanaf 01/01/2020. Wij zetten ze even voor u op een rijtje:

Wat verandert er?

1) Woonbonus wordt afgeschaft

Eerst en vooral, wat is de woonbonus? De woonbonus is het belastingsvoordeel voor mensen die een lening aangaan om een enige, eigen woning te kopen. Wie voor 31/12/2019 een lening afsluit, moet door de bonus jaarlijks (per persoon) circa. € 600 minder belastingen betalen gedurende de looptijd van de lening. Wie dus nu al een lening heeft, blijft in het oude systeem.

2) Registratierechten verlagen naar 6 procent

U betaalt momenteel 7% registratierechten als u een enige, eigen woning aankoopt. Deze zullen vanaf 01/01/2020 verlagen naar 6% waardoor u minder zal betalen op het moment van de aankoop.

👉 Besluit van Jambon: “Het verwerven van een woning wordt goedkoper dan het hebben van een woning”.


3) Energierenovatie

Als u een grondige energierenovatie doorvoert, kan u het voordeel krijgen van maar 5% registratierechten te betalen in plaats van 6% als u aan enkele voorwaarden voldoet. Hiervoor verwijzen we u door naar: https://www.energiesparen.be/verlaagde-registratierechten-ier

Wat verandert er niet?

1) Woonbonus voor tweede eigendom

Voor tweede woningen blijft het tarief van registratierechten 10%. Bij de aankoop van een tweede eigendom blijft er wel een belastingvoordeel bestaan, een "federale woonbonus".

2) Nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning betaalt u geen registratierechten maar 21% BTW. Aangezien dit een federale bevoegdheid is, heeft de Vlaamse regering hier geen veranderingen kunnen invoeren.

3) Bescheiden woning

Als de aankoopprijs van uw woning minder is dan € 200.000, krijgt u een eenmalig voordeel van € 4.800 (=vrijstelling registratierechten op de eerste schijf van € 80.000). Voor woningen in kernsteden of de Vlaamse Rand rond Brussel bestaat dat voordeel voor woningen tot € 220.000.




Meest Recente Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates

In de kijker

Ontdek Meer

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u interesse in een bepaald pand? Neem dan zeker contact op zodat we u verder kunnen informeren. Of een bezichtiging met u inplannen.

Contacteer Ons