Mijn verhuurd onroerend goed verkopen?



Moeten huurders uw pand verlaten als u alleen het pand wil verkopen? Deze vraag krijgen wij vaak en daarom geven wij u hieromtrent graag wat meer informatie.

De regel: De nieuwe eigenaar van het huurpand treedt volledig in de rechten en verplichtingen van de vorige eigenaar/verhuurder.
-> De nieuwe eigenaar moet de bestaande huurovereenkomst eerbiedigen.
-> De nieuw eigenaar kan de huurovereenkomst slechts beëindigen op dezelfde tijdstippen, om dezelfde redenen en onder de zelfde voorwaarden als de vorige eigenaar.

Wanneer mag een verhuurder het huurcontract beëindigen? (Volgende voorwaarden zijn van toepassing van een standaard huurcontract. Gelieve er rekening mee te houden dat u een afwijkend contract kan hebben.

1ste opzegreden: de verhuurder of dicht familielid van de verhuurder wil het huurpand persoonlijk betrekken: -> Dit kan op elk ogenblik tijdens de huurovereenkomst mits een opzegtermijn van 6 maanden
-> De verhuurder of familielid moet binnen het jaar na het verstrijken van de opzegtermijn het pand effectief bewonen voor een doorlopende termijn van minstens 2 jaar.

2de opzegreden: de verhuurder wil bepaalde verbouwingswerken uitvoeren in zijn woning -> De opzeg moet gestaafd zijn met 1 of meerdere documenten zoals de bouwvergunning, gedetailleerd bestek van de werken, aannemingsovereenkomst, …
-> De werken moeten betrekking hebben op het deel van de woning dat door de huurder wordt bewoond. (Bv.: werken aan de gevel of tuin komen niet in aanmerking.)
-> De kostprijs van de werken moeten minstens gelijk zijn aan drie jaar de huurprijs
-> Deze opzeg kan enkel worden toegepast bij het verstrijken van elke driejarige periode met een opzegtermijn van 6 maanden.
-> De werken moeten worden aangevat binnen de 6 maanden en eindigen binnen 24 maanden na verstrijken van de opzegtermijn

3de opzegtermijn: de verhuurder zegt op zonder motivering -> De verhuurder kan de huur beëindigen zonder reden op het einde van elke driejarige periode en met een opzegtermijn van 6 maanden
-> Op voorwaarde dat aan de huurder een schadevergoeding betaald wordt gelijk aan 9 maand huur als opzeg op het eind van de eerste driejarige periode of 6 maand huur indien opzeg plaatsvindt op het einde van de 2 jarige periode.

Meest Recente Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates

In de kijker

Ontdek Meer

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u interesse in een bepaald pand? Neem dan zeker contact op zodat we u verder kunnen informeren. Of een bezichtiging met u inplannen.

Contacteer Ons