Wat te doen tegen opstijgend vocht?



Loslatend behang, schimmels op de muren, vochtplekken, beschadigd pleisterwerk ... allemaal tekens van opstijgend vocht.

Wat is opstijgend vocht?
Dit komt vaak terug bij oudere woningen aangezien nieuwe woningen een aparte binnen-en buitenmuur hebben met een luchtruimte ertussen (=spouwmuren).

Bij oudere muren werd de onderzijde niet goed afgewerkt waardoor het grondvocht in het metselwerk trekt.

Hoe herken ik het?
U ontdekt dit aan de onderkant van uw (buiten)muren. Meestal is er dan ook schimmel op de muren: witte of lichtgroene poederachtige vlekken.

Wat is de oorzaak?
U kan een vochtexpert vragen om de precieze oorzaak te achterhalen maar ook om de juiste oplossing te kiezen. De vochtexpert boort een gat in de muur om zo een analyse te maken van het boorgruis.

Wat zijn de gevolgen?
Opstijgend vocht is schadelijk voor de contructie van uw huis. Het tast onder meer voegwerk, muurafwerking, stenen en cement aan. Ze brengen niet enkel schade aan uw huis aan maar brengen ook gezondheidsrisico's met zich mee: gezondheidsklachten en luchtwegenproblemen.

Hoe te behandelen?
Dit kan op twee manieren:
- Door muurinjectie
  -> aan de onderzijde van de muur wordt vloeistof in de muur geïnjecteerd
  -> goedkoopste methode


- Door het onderkappen van de muur
  -> dit wordt enkel gebruikt als er geen andere opties zijn
  -> de dragende constructie wordt aangepast: duurste methode



Muurschimmels verwijderen
Nadat u het structurele probleem heeft aangepakt moeten de beschadigingen van binnen nog opgelost worden. Schimmels kan u zelf verwijderen mits u handschoenen en een mondmasker draagt en u de ruimte goed ventileert.



Meest Recente Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates

In de kijker

Ontdek Meer

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u interesse in een bepaald pand? Neem dan zeker contact op zodat we u verder kunnen informeren. Of een bezichtiging met u inplannen.

Contacteer Ons