Wijzigingen omtrent mede-eigendom bij appartementsgebouw



Vanaf 01 januari 2019 zijn er een aantal wettelijke regels omtrent het appartementsmede-eigendom gewijzigd:

1) Vrederechter is bevoegd bij geschillen De vrederechter heeft nu de exclusieve bevoegdheid bij geschillen omtrent het appartementsmede-eigendom.

2) Verplicht reservefonds Het vermogen moet voortaan uit twee delen bestaan: een werkkapitaal en een reservekapitaal.

Om grote en onverwachte kosten op te vangen, moeten de mede-eigenaars elk jaar geld storten in een reservefonds (min. 5% van de gemeenschappelijke servicekosten). Door aanleg van dat kapitaal worden financieringsproblemen voorkomen bij plotselinge kosten.

3) Machtigere syndicus De syndicus krijgt meer macht om niet-betaalde bijdragen te innen. De persoon die instaat voor het beheer van het appartement kan nu zonder goedkeuring van de algemene vergadering overgaan tot inning van de achterstallige betalingen (indien nodig met behulp van een incassobureau).

Maar de syndicus kan wel geen geld meer vragen voor prestaties die niet uitdrukkelijk zijn opgenomen in zijn overeenkomst.

4) Snellere beslissingsprocedure bij de algemene vergadering - De eigenaar mag zich laten bijstaan door één persoon mits hij vooraf melding van maakt aan de syndicus.

- Eigenaars die niet bijdragen aan een gemeen deel zullen de stemming hierover niet kunnen blokkeren. Alleen de mede-eigenaars die meebetalen aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw, mogen ook beslissen over investeringen in die ruimtes.

- De nieuwe wetgeving versoepelt de meerderheden die nodig zijn om binnen de algemene vergadering beslissingen te nemen: de 3/4e meerderheid wordt vervangen door een 2/3e meerderheid.

5) Tarieven van de syndicus De syndicus is voortaan verplicht een tariefregeling in zijn contract op te nemen. Dit is een lijst met forfaitaire prestaties en een lijst met aanvullende prestaties met de daarbij horende vergoedingen.



Meest Recente Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates

In de kijker

Ontdek Meer

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u interesse in een bepaald pand? Neem dan zeker contact op zodat we u verder kunnen informeren. Of een bezichtiging met u inplannen.

Contacteer Ons