Vlaamse dakisolatienorm voor huizen en huurhuizen



Het dak van uw woning en/of huurwoning die voor 01/01/2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet moeten tegen 2020 geïsoleerd zijn.

Nieuwbouwwoningen (aangesloten vanaf 01/01/2006 op het elektriciteitsnet) voldoen al aan de dakisolatienorm als ze in orde zijn met de energieprestatieregelgeving.

Wat is de minimumnorm? - Vereist: R-waarde van 0,75m²K/W (vierkante meter kelvin per watt)
- Ook een geïsoleerde zoldervloer bij onverwarmde of onbewoonde zolder geldt
- Plafondisolatie komt enkel in aanmerking op voorwaarde dat de isolatie doorloopt over het volledige plafond en een R-waarde van minimum 0,75 m²K/W

Wat als u de minimale isolatienorm niet haalt? - Sinds 01/01/2015 kent de wooninspecteur bij een woningonderzoek strafpunten toe als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daarvoor een beperkt aantal strafpunten en krijgt u als eigenaar de tijd om het dak te isoleren.

- Vanaf 01/01/2020 worden 15 strafpunten toegekend als de woning nog niet aan de dakisolatienorm voldoen bij een woningonderzoek. De burgemeester kan daardoor de woning in aanmerking stellen voor een ongeschiktverklaring. Dit wil zeggen dat u als eigenaar de werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

De mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring zijn niet van toepassing als de woning door uzelf als eigenaar wordt bewoond.

Hoe kan u bewijzen dat u de isolatienorm heeft gehaald? U kan de aanwezig van de dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen door middel van
- het energieprestatiecertificaat
- het postinterventiedossier
- een bouwplan, een lastenboek of een factuur

Meest Recente Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates

In de kijker

Ontdek Meer

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u interesse in een bepaald pand? Neem dan zeker contact op zodat we u verder kunnen informeren. Of een bezichtiging met u inplannen.

Contacteer Ons