Hoog of laag beschrijf?


De Vlaamse regering houdt zich momenteel bezig met het voorstel van minister van Financiën Bart Tommelein met betrekking tot de registratierechten bij de aankoop van een woning.

Nu spreken we nog van het laag (5%) en hoog beschrijf (10%), hetwelk gekoppeld is aan het kadastraal inkomen. Maar in plaats van deze twee tarieven zal er voor alle woningen één tarief komen: 7% bij de aankoop van de enige woning.

Er is nog een extra korting voorzien van €5.600 bij bescheiden woningen. Bescheiden woningen zijn woningen met een aankoopprijs tot € 200.000. Voor woningen en appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel, geldt de korting tot een aankoopprijs van € 220.000.

Voor de 7% gelden dezelfde voorwaarden als voor het huidige abattement (= vrijstelling van registratierechten op de eerste schrijf van € 15.000 van het aankoopbedrag). Om van de 7% te genieten moet het gaan om de enige woning en moet de koper er binnen de 2 jaar intrekken.
Voor elk ander onroerend goed blijft het tarief van 10%.

Tommelein: “Wie een bescheiden gezinswoning koopt of een ingrijpende energierenovatie uitvoert in de gezinswoning, krijgt bovendien nog een extra duwtje in de rug”.

Wie binnen de 5 jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, betaalt dan maar 6% registratierechten. Bij een bescheiden woning komt er een vrijstelling van € 4.800 bij. Renovaties waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie,… volledig vervangen wordt en minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd.

De hervorming van het systeem gaat nu voor advies naar de Woonraad, de SERV en de Raad van State, de bedoeling is dat het nieuwe systeem voor de zomer van kracht zal gaan.

De datum van de compromis zal bepalen onder welk systeem u zal vallen.





Meest Recente Posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Bekijk de vorige updates

In de kijker

Ontdek Meer

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u interesse in een bepaald pand? Neem dan zeker contact op zodat we u verder kunnen informeren. Of een bezichtiging met u inplannen.

Contacteer Ons